Prematurity and the physiology of bonding
D.R. Kommers
Dit proefschrift met de titel “Prematurity and the physiology of bonding, a scientific perspective on love” is één van de bijzonderste proefschriften die ik mocht ontwerpen. Het onderzoek gaat over de hechting van ouders en te vroeg geboren kindjes. Het “buidelen” van baby’s, oftewel huid-op-huid-contact van baby’s met de verzorgende, blijkt van positieve invloed op hun gezondheid. In het artikel van nu.nl en een artikel van het ad.nl kun je meer lezen over dit bijzonder onderzoek van Deedee Kommers.
Het idee achter de sokjes op de cover is dat de sokjes een link hebben met een baby. Er hangen 2 sokjes aan de waslijn, deze vertegenwoordigen de ouders. Op de grond ligt nog een sokje, deze ligt los van de ouders. Dat is de ‘afstand’ die de premature baby heeft omdat hij niet of slecht kan binden met de ouders. Huid op huid contact is bij te vroeg geboren kindjes vaak niet mogelijk. De 2 sokken samen vormen een hart, de liefde van de ouders voor de baby.
In de bovenhoek van de rechterpagina staat het sokje aan de waslijn, wanneer je door het boek heen bladert, beweegt het sokje in de wind.
Het ontwerp van de cover komt terug op de tussenbladen. Het proefschrift is in vier delen verdeelt, het beeld verandert per deel in een ander jaargetijde. Tevens gaat het beeld over van nacht naar dag. Het wordt naarmate het onderzoek vordert steeds lichter en helderder. Op deze manier krijgt het ontwerp een diepere betekenis.